Afegim valor   

Les mosques de Girona


LA LLEGENDA DE LES MOSQUES DE SANT NARCÍS


D’entre totes les històries i llegendes que envolten la figura de sant Narcís, patró de la ciutat de Girona, la més popular de totes és la llegenda de les Mosques. Tots els gironins i les gironines han sentit parlar alguna vegada a la seva vida d'aquesta increïble història, una llegenda que els molts pares i mares expliquen als seus infants quan són petits.

Segons l’historiador i cronista local Bernat Desclot, el mes de juny de 1285 les tropes franceses capitanejades per Felip l’Ardit van envair la ciutat de Girona i van ocupar la col·legiata de Sant Fèlix on es venerava sant Narcís.

Quan els invasors francs van profanar el sepulcre, de cop i volta van començar a sortir de dins seu una gran quantitat de mosques, “tan grosses com un gla”, que començaren a picar sense pietat els soldats i els cavalls. Els francesos van haver de marxar a corre-cuita i van perdre, en poques hores, vint mil soldats i quatre mil cavalls. Bernat Desclot ho descriu així:


Primerament (Déu) els envià una plaga de mosques, que n'hi havia tantes, que en la resta del món mai no se n'havien vist tantes alhora; i eren mosques tan grosses i tan grans com un gla, i entraven pels narius i pel ses dels cavalls, que no hi valien mantes ni proteccions de cuir ni cap altra cobertura que els ho pogués impedir; i un cop havien entrat per un dels dits llocs, no hi havia cavall tan fort ni tan poderós que no caigués immediatament mort a terra; així que en aquella host moriren ben bé quatre mil cavalls de preu i vint mil dels altres. Sens dubte, la plaga que Déu va donar al rei faraó a Egipte no fou major que aquesta.


Però les mosques no només varen ajudar els gironins a combatre el setge del segle XIII, sinó també en una altra ocupació francesa que va patir la ciutat l’any 1653. En aquella ocasió van ser centenars de milers de mosques blaves, blanques, verdes, vermelles i negres, les que, segons la llegenda, sortien del nas del cos del sant que havia estat transportat en una caixa al costat de la muralla que protegia la ciutat. Es veu que els gironins van posar la caixa (que se suposa que era el sepulcre del sant) a la muralla, la qual cosa provocà una plaga de mosques que espantaren els cavalls i els feren morir enmig de terribles mals.

Però a sant Narcís també se li atribueixen molts altres miracles. A tall d’exemple, hi ha la història que conta que un any per Sant Narcís, un flequer no creient del Mercadal va pastar. Però el llevat se li havia tornat sang i, com més el barrejava, més vermell es tornava. Espantat i penedit del seu escepticisme, va anar a demanar perdó al sant. Al cap de tres dies s’atreví a obrir la pastera i hi trobà pasta fresca a punt d’enfornar.


Informació extreta de:
www.festes.org
https://xfabrega.wordpress.com

#JASICS18

#AfegimValor

Notícies i avisos

09/11/2018 - Fotos de la Jornada

Ja teniu disponibles les fotos de la Jornada!.
Fotos


18/10/2018 - Aclariment per la presentació de pòsters

És imprescindible que ens feu constar:

  • Número identificatiu del pòster (S'ha d'inserir en un quadre de text a la capçalera predefinida)
  • Títol del pòster
  • Autor/s
  • Centre i Gerència Territorial
Podeu fer servir el cos de lletra que desitgeu, amb un cos 8 o 10 ja és correcte. Penseu en que no s'imprimirà, sinó que es projectarà en pantalles informatives.
En el moment d'enviar-nos el document, si us plau, feu-nos-el arribar també en format .ppt. (power point) (A MÉS DEL PDF!).

Plantilles


01/10/2018 - Finalització període de presentació d'abstracts.

S'ha finalitzat el període de presentació de treballs.


25/09/2018 - No us perdeu aquest vídeo!

Professionals de diferents EAP de Girona i de l'Hospital Universitari de Girona Dr Josep Trueta us expliquen com ha de ser un bon administratiu sanitari, i us conviden a apuntar-vos a la JAS 2018.

https://youtu.be/uKuXdIoZ6QA


17/09/2018 - Ampliació terminis

Us informem que s'ha ampliat el termini de presentació d'abstracts per a la 11a Jornada d'Administratius Sanitaris, que se celebrarà al Palau de Congressos de Girona el proper 8 de novembre, fins el 30/9 a les 23:59h. A partir del 9/10, el Comitè Científic confirmarà als autors principals dels treballs presentats l'acceptació o dels abstracts (tant els presentats com a experiència com els de recerca) i la modalitat amb que han estat aprovats (si en format pòster o com a presentació oral). El mateix dia trobareu a la web de la Jornada les plantilles per a presentar els vostres treballs . Els treballs acceptats s'hauran de presentar abans del 21/10 a les 23:59h, quan finalitza el termini de presentació.
Així mateix, us informen que us podeu inscriure a la Jornada fins el dia 21 d'octubre a les 23:59h. Afanyeu-vos que ja som més de 750 inscrits!!!


11/07/2018 - Ja podeu presentar els resums dels vostres treballs a la JAS 2018!

Us informem que ja està activat el formulari per presentar els resums de les vostres experiències a la Jornada d’Administratius Sanitaris 2018, que tindrà lloc el 8 de novembre al Palau de Congressos de Girona. Podeu accedir al formulari dels treballs a través d’aquest vincle.
Us recordem que el resum no pot excedir les 400 paraules i no ha d’incloure imatges (quadres, gràfics, figures, fotografies, etc.) ni cap referència al territori o centre que fa el treball. Hi pot haver un màxim de sis autors i, com a mínim, el principal ha d’estar inscrit a la Jornada. Us recordem que els àmbits temàtics de la Jornada són l’accessibilitat, la intimitat i confidencialitat, i la participació. El termini de presentació de resums s’acaba el 23 de setembre! Animeu-vos i expliqueu la vostra experiència!


01/06/2018 - Publicació del web

El web de la JAS Girona 2018 entra en funcionament.


Inscrits

Gerència Inscrits Presencial Virtual
Lleida 58 34 24
Camp de Tarragona 31 21 9
Barcelona 291 228 63
Girona 168 138 30
Metropolitana Sud 220 184 36
Metropolitana Nord 188 160 28
Catalunya Central 87 84 3
Alt Pirineu- Aran 2 2 0
Terres de l'Ebre 62 47 15
Centre Corporatiu 12 10 2
Altres 16 13 3
TOTAL 1135 922 213
Dades actualitzades a 22/10/2018

Treballs Presentats

Gerència Treballs Presentats
Barcelona 90
Catalunya Central 30
Camp de Tarragona 9
Girona 62
Lleida 15
Metropolitana Nord 35
Metropolitana Sud 60
Terres de l'Ebre 29
Alt Pirineu - Aran 2
Centre Corporatiu 1
TOTAL 333
Dades actualitzades a 10/10/2018

Organització

Contacteu

Si teniu algun dubte sobre la Jornada, necessiteu que us ampliem alguna informació, o si creieu que podem millorar-ne algun aspecte, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres al correu jasgirona2018@gencat.cat i us respondrem al més aviat possible.